Skimmelsvamp er usundt for både dig og din bolig, men det opstår som en naturlig konsekvens, hvis den bolig du bor i, er for fugtig og kold. Det giver gode betingelser for skimmelsvampens vækst. 

Oplever du mørke plamager på væggene, i loftet eller langs panelerne i din bolig og lugter der lidt underligt som mug eller jord, så har du muligvis fået skimmelsvamp ind i dit hjem. Det kan være på et lille område, eller problemet kan være større og dække et større område eller flere steder i dit hjem.

Du kan også have skimmelsvamp uden at kunne se det, fordi det gemme sig bag skabe, på loftrum, i kælderen eller ude i skunken. Her er det mere svært at opdage, men har du mistanke, bør du søge hjælp hos en professionel, der kan lave en test og finde ud af, om du har et problem. 

Uanset om du kan se skimmelsvampen med det blotte øje eller ej, så er det en både træls og uheldig situation at have skimmelsvamp i sit hjem. Det kan være svært at komme af med igen, og det kræver ofte et større tiltag, hvis du har det på store områder – her anbefales professionel hjælp. 

Luft ud hver dag

For at undgå skimmelsvamp i boligen, er det vigtigt at have den rette balance mellem fugt og varme indendørs. Indeklimaet skal være sundt, og det er det først og fremmest, hvis du husker at lufte ud tre-fem gange om dagen i ti minutter. Du skal også sætte varme på i alle rum i de kolde måneder, sørge for at have ventilation i dine baderum, bruge emhætte og ikke tørre tøj indendørs.

Sørger du for at leve efter disse “regler”, så har du gjort, hvad du kunne. Der kan stadig godt opstå skimmel, men så er det fordi, der er noget galt med boligens konstruktion og stand, og det skal der rettes op på. Brug energien på at holde skimmelsvampen væk, for det sparer dig for en masse besvær, der opstår, hvis du først har det i hjemmet.